Skip to content

Historie

Wielervereniging Salt-Boemel werd officieel opgericht op 31 januari 1974. Begonnen als een groepje toerrijders werd al snel besloten er een echte vereniging van te maken. Er werden meteen twee sponsors gevonden die de benodigde trainingspakken en shirts wilden financieren: Karel Muller van het toenmalige Hotel Gottschalk en Martien Conrads van de juwelierszaak Ubens & Conrads.
De kleur van de kleding werd paars. Een mooie, opvallende kleur, die toen nog weinig voorkwam. En nog altijd rijden de Bommelaars in het paars, zij het dat met de komst van de nieuwe sponsor ‘t Stadscafé er gele accenten zijn toegevoegd. Het ziet er hierdoor allemaal wat moderner, wat gestroomlijnder uit.
Het aantal leden groeide snel. Na één jaar hadden zich al meer dan 50 leden aangemeld. Velen van hen vonden het leuk om gezamenlijk te toeren. Een ander deel was zo fanatiek, dat zij wedstrijden gingen rijden. Er werden direkt al successen geboekt. Chris van Brakel, Piet van Meeteren, Broer van Hees, Ad Claveaux en de gebroeders Hans en Hugo v.d. Heijden waren enkele van de Salt-Boemelrenners die diverse overwinningen en ereplaatsen in de wacht sleepten. Met name in de zeventiger jaren.
Jarenlang had Salt-Boemel echte toppers binnen haar gelederen. Namen als Henk Thijssen, Arie van Veen, Wout van Putten en de veel te vroeg overleden Karel Versigny zullen bij velen nog bekend in de oren klinken. Zij bezorgden onze vereniging nationale en zelfs internationale successen door een aantal Nederlandse en Europese Kampioenschappen in de wacht te slepen. Verder waren ook Henk Vos, Willem van Gameren, Theo de Rouw, Arie de Ruiter, Jan van Boggelen en Peter van Hemert goed voor een groot aantal aansprekende resultaten.

In 1985 kwam de kentering. Onenigheid binnen de wedstrijdploeg was er de oorzaak van dat het ledental fors daalde. Er zaten op dat moment gewoon te veel sterke renners in één ploeg. Renners die allemaal een koers konden winnen, maar elkaar het succes niet altijd gunden. Hun eigen ploegmaatjes waren hun grootste concurrenten. Een aantal goede renners verliet daardoor onze club. Dat betekende een flinke aderlating voor Salt-Boemel.
De toenmalige voorzitter, Henk van Lith, had er na de zoveelste bemiddelingspoging tussen bekvechtende paarshemden, ook schoon genoeg van en stapte uit het bestuur. Na een pauze van een jaar kwam hij overigens weer terug als bestuurslid. Gerard v.d. Braak nam de voorzittershamer over en nam het initiatief om het toeren, dat door alle wedstrijdsuccessen op de achtergrond was geraakt, nieuw leven in te blazen om zodoende weer wat nieuwe leden aan te trekken. Dat lukte uitstekend, want het ledental dat in 1986 was gedaald tot 33 vertoont sinds die tijd weer een stijgende lijn. Na een aantal jaren (2003-2005) waarin het ledental rond de 60 schommelde, werd in 2009 zelfs een ledental van 100 bereikt. Het aantal is nog steeds groeiende. Het zijn bijna allemaal toerrijders. Aan wedstrijden wordt nog nauwelijks deelgenomen door de paarshemden, alleen aan enkele onderlinge competities en trainingsritten.